FAIL (the browser should render some flash content, not this).
A korengedményes nyugdíj melletti munkavégzés (jövedelemszerzés) 2010-ben
PDF Print E-mail
There are no translations available.

2010. január 1-jétől kezdődően megváltoztak az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyek keresőtevékenységére vonatkozó szabályok.

Ezek alapján a nyugdíj melletti korlátozás 2010. január 1-jétől kizárólag a 2008. január 1-jétől megállapított nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjban részesülőkre terjed ki, egészen addig, míg be nem töltik öregségi nyugdíjkorhatárukat.

Öregségi nyugdíjkorhatár: az 1952. január 1. előtt születettek esetében a betöltött 62. életév, ami az 1952-es születési évjárattól kezdődően évente 183 nappal emelkedik a 65. életévig.

Mindazok esetében, akikre a fentiek alapján a korlátozás kiterjed, amennyiben biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetőleg egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, és az általuk fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező minimálbér havi összegének 18-szorosát (éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-ig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjbiztosítási szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Ha a nyugellátásban részesülő személy által fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni.

Fontos változás az is, hogy az érintett keresőtevékenységet folytató nyugdíjast az előírt keresetkorlát elérésekor a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság felé 10 munkanapon belül bejelentési kötelezettség terheli.

A 2008. január 1. előtt megállapított nyugellátásban részesülő öregségi nyugdíjasként keresőtevékenységet folytató személy – életkorától függetlenül – változatlanul kereseti korlátozás nélkül dolgozhat.