FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Az ellenőrzött külföldi társaságok (EKT/CFC)
PDF Print E-mail
There are no translations available.

Az ellenőrzött külföldi társaság fogalmát a Társasági Adóról szóló törvény határozza meg. Lényege, hogy amennyiben egy külföldön bejegyzett társaság a törvényi hivatkozások alapján EKT-nak minősül, akkor ez a magyországi tulajdonos(ok) számára komoly adófizetési kötelezettségekkel jár.

Egy külföldi társasági akkor minősül EKT-nak, ha:

  1. Nincs valós gazdasági jelenléte külföldön (a székhelye vagy tevékenysége szerinti ország nem EU/OECD tagállam, illetve Magyarországnak nincs vele kettős adóztatást elkerülő egyezménye; és nem folytat tevékenységet; és ezt nem bejelentett munkavállalókkal végzi, és a bevétele legalább 50%-a nem az illetékes államból folyik be).
     
  2. ÉS: Nincs elismert tőzsdén jegyzett társaság vagy kapcsolt vállalkozás tulajdonosa.
     
  3. ÉS: Nincs magyaroszágon belföldi illetőségű magánszemély tényleges tulajdonosa és az adó mértéke nem éri el a hazai társasági adó kétharmad részét (jelenleg 12,67%-ot).
     

Amennyiben a fenti lehetőségek közül mindegyik igaz, akkor a külföldi társaság magyarországon EKT-nak minősül és ebben a státuszban a meghatározó befolyással rendelkező magyar adóalanyok számára a következő általános adózási eltéréseket kell alkalmazni:

  • Az EKT fel nem osztott eredménye - a tulajdoni vagy érdekeltségi arányok szerint - magyarországon növeli a társasági vagy a személyi jövedelemadó alapját, így lényegében a fel nem osztott eredmény arányos részére Magyarországon is adót kell fizetni (ami persze a tényleges osztalék kifizetésekor levonhatóvá válik).

A témával kapcsolatban további kitételek és speciális szabályok is alkalmazandók.