FAIL (the browser should render some flash content, not this).
Az osztalékelőleg fizetésének szabályai 2012
PDF Nyomtatás E-mail

2012. január 1-jétől egyszerűsödnek az osztalékelőleg fizetésének szabályai. Ha az egyéb feltételek fennállnak, akkor a mérleg fordulónapját követő hat hónapon belül a számviteli törvény szerinti beszámoló alapján is fizethető osztalékelőleg. Amennyiben közbenső mérleg készítésére kerül sor, az abban foglaltakat a közbenső mérleg fordulónapját követő 6 hónapon belül lehet figyelembe venni, azaz 6 hónapon belül akár több alkalommal is sor kerülhet osztalékelőleg fizetésre.

 
Megszűnik a könyvvizsgálati kötelezettség?
PDF Nyomtatás E-mail

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2011.04.20-án tartott sajtótájékoztatón ismertette a kormány Széll Kálmán tervének I. számú bürokrácia-csökkentő programját.

A program részletesen elemzi a vállalkozásokra nehezedő adminisztratív terhek nagyságrendjét, időigényét, költségvonzatát, rámutatva arra, hogy a magyarországi vállalatokat drámaian magas bürokrácia sújtja. Magyarországon az adminisztrációs terhek a GDP 10,5%-ára, mintegy 3000 milliárd forintra rúgnak, szemben az uniós átlag 1000 milliárd forinttal, amely a GDP 3,8%-a.

 
A korengedményes nyugdíj melletti munkavégzés (jövedelemszerzés) 2010-ben
PDF Nyomtatás E-mail

2010. január 1-jétől kezdődően megváltoztak az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött személyek keresőtevékenységére vonatkozó szabályok.

Ezek alapján a nyugdíj melletti korlátozás 2010. január 1-jétől kizárólag a 2008. január 1-jétől megállapított nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött öregségi nyugdíjban részesülőkre terjed ki, egészen addig, míg be nem töltik öregségi nyugdíjkorhatárukat.

 
Osztalékelőleg fizetésének lehetősége
PDF Nyomtatás E-mail

Osztalékelőleg fizetésére vonatkozó feltételeket a Gt. és a Számviteli törvény fogalmaz meg. Ezek szerint osztalék előleg tárgyévben csak akkor fizethető, ha:

 
Pénzkezelés helyesen
PDF Nyomtatás E-mail

Ahhoz, hogy pénzkezelésünk megfelelő legyen több, a Számviteli törvényben rögzített szabályt kell betartanunk. Tudnunk kell, hogy a pénzmozgással kapcsolatos bizonylatok (bevételi és kiadási pénztárbizonylat, időszaki pénztárjelentés) szigorú számadású bizonylatnak minősülnek, tehát ezekről (ha azok nyomtatványboltban megvásárolt számozott nyomtatványok) nyilvántartást kell vezetnünk, elektronikus bizonylatok esetén pedig az alkalmazott ügyviteli programnak kell az ellenőrizhetőség biztosítására alkalmasnak lenni.